Chcete si zlepšit imunitu, zdraví pokožky nebo zhubnout? Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny budou vaším ideálním pomocníkem. Obsahují mnoho detoxikačních látek, které se díky tekuté konzistenci snáze vstřebávají do těla.
Zdravotní výhody jednotlivých potravin
Špenát - je plný vitamínů a je jednou z nejzdravějších potravin na světě.
Okurka - jelikož obsahuje 95 % vody, je výborným detoxikačním prostředkem a podporuje činnost jater a ledvin.
Mrkev - je dobrým zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu K a draslíku.
Celer - zdroj vlákniny, vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K, má vysoký obsah rostlinných sloučenin, které mohou snížit zánět.
Červená řepa – obsahuje živiny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, bojovat proti zánětům a podporovat detoxikaci.
Jablka – jsou mírným zdrojem draslíku, minerálu, který je důležitý pro zdraví srdce. Mezi různými druhy šťáv má kalná jablečná šťáva nejvyšší obsah antioxidantů.
Pomeranče - posilují imunitní systém, protože mají vysoký obsah vitamínu C a nízký obsah kalorií. Vitamin C je nezbytný pro zdraví pokožky a vstřebávání železa.
Zázvor – pomáhá při trávení a podporuje imunitní systém.
Čerstvé šťávy, které vám dodají energii a posílí imunitu
Zelená šťáva
Ingredience: špenát, okurka, celer, jablko, citron
1 šálek vody
2 středně velká jablka nakrájená na kousky
3 šálky listů baby špenátu
1/2 oloupané a nahrubo nakrájené okurky
½ polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Zkuste ráno šálek kávy vyměnit za tuto zelenou šťávu. Skvěle vás nakopne a dodá energii na celé dopoledne. Můžete si ji ráno připravit, uskladnit v inteligentní láhvi a vypít po cestě do práce nebo do školy.
Mrkvová šťáva
Ingredience: Mrkev, jablko, pomeranč, citrón, voda
Toto je jeden z nejchutnějších receptů na zdravý džus, který si můžete připravovat denně. Je plný výživy a zároveň slaďoučký, takže vám zažene chuť na sladké zdravým způsobem.
Celerová šťáva
Ingredience: Celer
8 středně velkých nahrubo nakrájených stonků celeru (asi 1 svazek)
Celerová šťáva vám dodá nejvíce vitamínů a antioxidantů, pokud ji nebudete kombinovat s jinými potravinami a konzumovat ráno na lačno. Pokud nejste zvyklý na nahořklou chuť celeru, zkuste přidat ze začátku zelené jablko a pomalu snižujte jeho dávku, abyste si na chuť zvykali postupně.
Okurková šťáva
Ingredience: Okurka, zelené jablko, voda
1 velká nakrájená okurka
1 zelené nakrájené jablko
1 šálek vody
1 špetka soli
Tato osvěžující zelená šťáva se dokonale hodí k horkým letním dnům. Je hydratující a v kombinaci se zeleným jablkem i velmi chutná.
Šťáva z řepy
Ingredience: Okurka, řepa, citron, zázvor
1 nakrájená okurka
2 středně velké červené řepy, nakrájené
1 citron, středně velký
1 kousek čerstvého zázvoru (asi ve velikosti palce), očištěný
Tato šťáva má sladkou a zemitou chuť, citrón a zázvor ji krásně doladí a okurka poskytne hydrataci bohatou na minerály. Pokud jste citliví na chuť zázvoru, přidejte nejprve menší množství.
Pár rad k odšťavňování
- Pokud je to možné, odšťavňujte zeleninu a ovoce Bio kvality. Pokud zrovna nemáte přístup k Bio potravinám, je lepší ovoce a zeleninu oloupat a dobře umýt.
- Vždy oloupejte citrusové ovoce.
- Sušší ingredience, jako jsou například bylinky, je třeba doplnit dostatečným množstvím vody.
- Čerstvé šťávy je nejlepší konzumovat hned po odšťavení. Pokud si je musíte odložit na později, skladujte je v chladničce ne déle než 48 hodin, například v těchto lahvích s počítadlem plnění
- Při odšťavňování řepky si neoblékejte bílé tričko nebo oblíbenou halenku. :)
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/celery-juice-cleanse#benefits
https://www.yummymummykitchen.com/2021/02/juicing-recipes.html
https://www.modernhoney.com/healthy-juice-cleanse-recipes/
https://www.acouplecooks.com/green-juice/
Autor:
Barbora Kňazovčíková